איך החיים בפולין – מדריך למי שמתלבט

Israel-Poland Team

יולי 7, 2020

live in poland- real life review picture

התפיסה שיש לנו, הישראלים, על החיים בפולין היא תפיסה מיושנת ולא מחמיאה (בלשון המעטה). אנחנו נוטים לזלזל במדינה הפולנית בלי שבאמת יצא למרביתנו לעצור ולהתבונן במה שמתרחש שם בפועל. זוהי הסיבה שהחלטנו להכין מדריך מיוחד שיסקור את החיים בפולין היום, כפי שהם באמת, אז המשיכו לקרוא וגלו איך חיי היום יום בפולין.

סקירה מהירה על מי הם הפולנים

לפני שניכנס ונדבר על דברים פרקטיים בנושא החיים בפולין, אנחנו צריכים להתחיל ולהבין מי הם הפולנים. המיקום הגיאוגרפי של פולין, ממצב אותה כגשר בין מזרח למערב אירופה, לא רק פיזית אלא מעל הכול מבחינה תרבותית. שטחה של פולין עומד על 322,575 מטרים רבועים ולמעלה מ-38 מיליון בני אדם, אך כ-61% מהתושבים מתגוררים בערים ולא בשטחים הנרחבים שיש לפולין להציע.

ממבט שטחי וחיצוני לפולנים יש תדמית של עם קר, קשה עורף, שותה וודקה בכמויות ומאוד לא נחמד. תרשו לנו לגלות לכם שלמעט עניין הוודקה, הכול שטויות. מרבית הפולנים ישמחו לארח אתכם ויתלהבו להזמין אדם חדש לארוחה בביתם, הפולנים הם עם משפחתי מאוד והם שומרים על מנהגים ומסורות עתיקות של כבוד המשפחה, עבודה קשה, כבוד הדדי ונדיבות.

החיים בערים הגדולות והמרכזיות הם כמובן שונים מהחיים בכפרים או בערים קטנות, זאת כיוון שהערים הגדולות מכילות בתוכן יותר אוכלוסיות שיוצרות גיוון קוסמופוליטי מרתק. אז נכון שוורשה למשל לא תפיל לכם את הלסת ברושם הראשוני שלה, אבל ככל שתלמדו להכיר אותה תגלו את היופי האמיתי שלה – האנשים והתרבות. (וזה נכון על כל עיר בפולין).

מבחינת חיי חברה בפולין חשוב להבין את שני ההבדלים העיקריים בין שתי קבוצות החברים הנהוגות בפולין. הקבוצה הראשונה נקראת “Znajomy” – בהקבלה לעברית נתייחס לזה כ”מכר” – מישהו שאתה מכירים ונחמד לבלות איתו אבל לא תזמינו אותו לחתונה שלכם. הקבוצה השנייה נקראת “Przyjaciel” והיא כבר יכולה להיחשב כקבוצה של החברים הכי טובים בעולם. אז אומנם ייקח זמן לעבור מקבוצה לקבוצה אבל דעו שברגע שעשיתם חבר פולני, עשיתם חבר לכל החיים.

חיי הרחוב בפולין

מהר מאוד תגלו כי החיים בערים הפולניות לא שונים מהחיים בכל עיר מערב אירופאית אחרת, אולי למעט מזג האוויר שעשוי להיות קר יותר. אבל בעוד בהרבה מקומות בעולם תראו אנשים חוצים כבישים במקום שהם רוצים, לא משנה אם יש מעבר חצייה או רמזור אדום, בפולין לא תראו תופעה זו בצורה נרחבת. הסיבה היא פשוטה – הפחד מקנס. אבל אנחנו גם נסייג את זה בכך שנגיד שאם יש דבר שפולנים אוהבים יותר מאשר חוקים, זה לשבור אותם.

אל תופתעו עם העוברים והשבים ברחוב לא יסתכלו לכם בעיניים, בפולין זה נחשב לא מכובד להסתכל לאדם זר בלבן של העין. אתם תשימו לב גם כי בעוד בארצנו ובמקומות אחרים אנשים נוהגים לחייך זה לזה ברחוב כאות תודה או בקשת סליחה, הפולנים לא מחייכים, הם שומרים את האפשרות לחייך רק כשיש צורך ממשי לכך. חוסר החיוך הזה נעוץ בהרבה גורמים אך העיקרי שבהם הוא שעל פי תפיסת הפולנים, אדם שמחייך סתם הוא טיפש.
אפילו יש לזה ביטוי מפורסם śmiać się jak głupi do sera” – לחייך כמו שהטיפש מחייך לגבינה.

התחבורה הציבורית בפולין משתנה מעיר לעיר, לכל עיר יש את הרשות האחראית על התחבורה הציבורית בשטחה. אבל בכל מקרה, אם אתם סטודנטים אתם זכאים להנחה שבמרבית המקומות מגיעה עד לחמישים אחוז ממחיר הכרטיס. התחבורה הציבורית מורכבת מאוטובוסים, רכבות תחתיות, טראמים (חשמליות) ועוד אפשרויות. בעת רכישת כרטיס הנסיעה לתחבורה הציבורית חשוב לבדוק לאיזה כלי תחבורה הוא מתאים, ולא יש מצב שתרכשו כרטיס לאוטובוס ולא למטרו ותאלצו לשלם קנס. אנחנו ממליצים לרכוש כרטיסיה לרבעון שכן מדובר על האפשרות המשתלמת ביותר מבחינה כלכלית, הקפידו לתקף את הכרטיס שלכם כדי להימנע מהיתקלות לא נעימה עם כרטיסן. במהלך הנסיעה אל תופתעו עם אישה מבוגרת תיגש אליכם (אם אתם עומדים קרוב לדלת) ותשאל אם אתם מתכננים לרדת בתחנה הבאה, הפולנים אוהבים לתכנן את העתיד הקרוב והמבוגרות במיוחד אוהבות להיות בטוחות שהדרך החוצה מהאוטובוס לא חסומה.

כלכלה ועבודה בפולין

זה נכון שיש לנו מדור מיוחד שסוקר את ענייני הכלכלה הפולנית, אבל אי אפשר להתייחס לחיי היום יום בלי להקדיש חלק גם לכלכלה בפולין. כשאנשים מתכננים לעבור לגור בפולין ושואלים איך החיים בפולין, הם מתכוונים בהרבה פעמים לכלכלה. הם רוצים לדעת כמה עולה לחיות בפולין, מה העלויות של דירה, כמה עולה לשבת לקפה ועוד שאלות שכאלו.

הכלכלה הפולנית היא השישית בחוזקה באירופה, מבחינת יציבות נשמח לגלות לכם כי המשק הפולני חווה צמיחה קבועה של למעלה מ-4% בשנה, כבר 25 שנה ברצף. בניגוד לשאר המדינות אשר חברות באיחוד האירופאי, השוק הפולני עדיין עובד עם המטבע המקומי – הזלוטי (שהוא באופן מסורתי כמעט שווה לשקל, 0.87 נכון לרגע כתיבת שורות אלו).

בפן של העבודה החיים בפולין מעט חלוקים, מצד אחד ליזמים עם רעב להצלחה יש כאן אפשרויות צמיחה בלתי נגמרות ואפשרות אמיתית לעשות כסף (בטח בהשוואה לעלויות המחייה). אך מהצד השני למצוא עבודה כשכיר יכולה להיות משימה מאתגרת. שוק העבודה הפולני חווה צמיחה מתמדת בעשור האחרון, בניגוד לשאר המדינות המזרח אירופאיות שכוח העבודה שלהן נחלש בפולין כוח העבודה מתחזק ומתחיל לקבל תגמול ראוי לעבודתו. אחוזי האבטלה והביטחון התעסוקתי בפולין הם מעל הממוצע של ה-OECD כך שלאחר שתבצעו את ההתאמות הנדרשות בקורות החיים שלכם ובהדגשת הכישורים המתאימים לשוק המקומי, תוכלו להיות אופטימיים כי תמצאו עבודה ראויה.

ההוצאות השוטפות בפולין נמוכות משמעותית מאלו במדינות מערב אירופה, אומנם בשנים האחרונות ישנה עלייה בשכר הדירה בפולין אבל באופן כללי עדיין מדובר על מדינה שזול לחיות בה. בערים המרכזיות, דוגמת וורשה או קרקוב, דירת שניים/שלושה חדרים תעלה בין 2200 ל5000 זלוטי בחודש (תלוי במיקום, בגודל ובעוד גורמים). כשאתם מתכננים לראות דירות אל תסכימו לשלם על שריון הזמן כדי לראות את הדירה (יש מתווכים שמנסים) והיזהרו מדירות שנראות טובות מידי מכדי להיות אמיתיות, לרוב הן אכן לא אמיתיות.

קיימים אתרים רבים לחיפוש דירות כאשר חלק מהבולטים בתחום כמו למשל Pepe Housing יבקשו סכום כסף בעבור התיווך ביניכם לבין בעל הדירה. כמו כן חשוב להבין כי השכרת דירה בפולין יכולה להיות עסק מתסכל כאשר לא דוברים את השפה ולכן אנחנו ממליצים מאוד להתחיל לחפש דירה לפני המעבר ולהבין את השוק, זה יסייע לכם להתחיל להבין את המושגים בפולנית. אנחנו כמובן נשמח לעזור לכם אם רק תרצו.

עוד כמה נקודות על החיים בפולין

  • כמעט 40% מהפולנים דוברים אנגלית באיזושהי רמה, ככה שאתם בהחלט יכולים להסתדר בהתחלה בלי לדעת פולנית.

  • הדת השולטת בפולין היא הנצרות ומרבית הפולנים הם קתולים, אך חופש הדת הוא יסוד חשוב בעבור הפולנים בלי הבדלים והם מאפשרים לכל אחד לקיים את אורחות חייו.
  • שירותי הבריאות הציבורי בפולין הם חינמיים אך בדומה למערכות בריאות ציבוריות אחרות בעולם, גם היא סובלת מביקורות לא חיוביות וזמני המתנה ארוכים. אנחנו ממליצים לכם לבחון את האפשרות של שרותי בריאות משלימים מהסקטור הפרטי.
  • אורנג’ היא חברת הפלאפונים הגדולה במדינה אך לצידה תמצאו עוד רשתות נוספות, הכי חשוב זה לבדוק את חבילות הגלישה ואת המחיר שתשלמו אם תחרגו מהחבילה.
  • פתיחת חשבון ברשתות התקשורת השונים (אינטרנט, טלוויזיה, טלפון קווי וכו’) יכולות להיות מתסכלות ומומלץ לבקש מבעל הדירה שיתחיל את החיבור הראשוני. מעבר לכך שיקלו לבחור באחת מחברות הלווין כדי שתוכלו ליהנות מתכנים בשפות מלבד פולנית.
  • אל תפחדו מאוכל פולני, תמיד תוכלו למצוא מסעדות שמציעות את כל סוגי המטבחים ועוד המון מצרכים מופלאים בסופרים להכנת ארוחות גורמה בבית.
polish food picture
live in poland-picture
רוצים הבהרות ? יש לכם שאלות ?

5 + 4 =

עוד כתבות בנושא 

הערים הנקיות בפולין – איפה איכות החיים הטובה בפולין?

הערים הנקיות בפולין – איפה איכות החיים הטובה בפולין?

תופעת הפיתוח המהיר של פולין, לאחר נפילת השלטון הקומוניסטי, אומנם הביאה להישגים כלכליים רבים. אך, נוספו לכך כמה נפגעים. הנפגע העיקרי הוא איכות האוויר בערים הפולניות. בעשור האחרון אנו עדים למודעות עולה וגוברת סביב נושא איכות החיים בפולין, יותר ויותר ערים מטפלות בבעיית...

קראו עוד
טיפים לרילוקיישן לפולין מכאלו שעשו זאת

טיפים לרילוקיישן לפולין מכאלו שעשו זאת

איך עוברים לפולין? טיפים לרילוקיישן לפולין יותר ישראלים עוברים כיום להתגורר מחוץ לישראל. אחת המדינות, שבאופן שאולי יפתיע אחדים, ניצבת גבוה ברשימה היא פולין. "קל יותר למצוא כאן עבודה וגם די טוב לחיות כאן למרות התדמית", אומר אחד האנשים שדיברנו איתם לקראת כתיבת המאמר...

קראו עוד
פולין הירוקה – איכות חיים שאין שנייה לה

פולין הירוקה – איכות חיים שאין שנייה לה

אם אתם קוראים את השורות הללו – סימן שאתם מתעניינים בעסקים בפולין או שהעתקתם את מקום המגורים שלכם לפולין. קיבלתם הצעת עבודה, חושבים לפתוח עסק או שחשוב לכם להיות ניידים ואתם חושבים על פתרונות. עומדות בפניכם כמה אופציות אשר לא שונות בהרבה ממה שמקובל בישראל : רכישת רכב...

קראו עוד